Thursday, 24 April 2014

Cara Nak Buat GIF Guna Photosape


Assalamualaikum chingus!
Sihat hari ni?Aku?Allhamdullilah,sihat walafiat.Selera makan pun masih ada,hehehe.
Hari ni,aku nak ajar macam mana nak buat GIF guna photoscape.Alah yang gambar tu bergerak gerak,tulah gif.Hehehe,ada faham?Kalau faham let's start.Aku ni tak pandai macam mana nak guna photoshop,sebab tu,semua tutorial aku,aku pakai photoscape.Tutorial ni,tak adalah sehebat photoshop kan...Jadi,fahamlah memang biasa biasa jerk

ok,First,korang kena ada gambar sekurang kurangnya 2 atau lebih.Ni gambar yang aku guna.

Haha,sorrylah aku edit bias korang jadi cam ni.
Next,open photoscape.Tak ada?Pergi download dulu.


 Choose,animated gif
Nanti,dia akan keluar macam ni.
  1. Drag gambar yang korang sukai.*rujuk gambar
  2. Pilih effect kalau nak.
  3. Tukar masa kalu nak.
100 mewakili 1 saat
Cara nak tukar effect.Tekan kat gambar yang dalam kotak tu.Kotak atas tau.
Right click,nanti keluar macam ni
 Convert to black/white/background color tu,effect gak.
Pilih lah mana satu yg korang suka.
Dah puas hati?Savelah.

Hasilnya:
 Gif yang kat bwh tu,first time wat.Buruk kan?
k bye.
Tak faham,tanya tau.

Thursday, 10 April 2014

Allhamdullilah,Aku Menang Giveaway


Assalamualaikum ppl.
Allhamdullilah aku menang giveaway beb!First time join giveaway.Allhamdullilah ada rezeki...Hahaha,mahu bukti ?
Click untuk tumbuseran

MY CBOX
Walaupun tak dapat hadiah utama,aku tetap bersyukur.Sebelum aku nak mengundur diri,aku nak promote kain yang kakak aku jual.Murah jerk,import from Kelantan.cantik cantik ok.
 Kain Ela Digital Pasly

RM80 termasuk postage
ada diamond diamond
tinggal nombor 1 dengan 3

 Kain Ela Digital Print Corak Batik

RM80 termasuk postage
ada diamond diamond



Kain Ela Sweet Choice Cotton Krip Abstrak
RM80 termasuk postage
ada diamond diamond
Rugi wei,kalau tak beli,cantik cantik.Jadi mehlah beli.hehehe
untuk maklumat lanjut pergi ke https://www.facebook.com/kechik.darmani
Harga?Jangan risau boleh runding,cantik kalau dibuat baju :D
Ok,bye friends!
Have a nice day!


Thursday, 3 April 2014

Ayat Bergerak di Tab


Assalamualaikum.
Hari ni den nak ajar macam mana nak buat ayat bergerak dekat tab blog korang.Nak kasi contoh pon tak tau macam mana.
Rasanya benda ni diibaratkan macam ni
Blog Comel Saya
Tukar jadi macam ni
____________Blog Comel Saya_________
*Sila bayangkan benda tu bergerak.hahaha
Kalau nak tau maam mana cer try sendiri.
First gi sini
Lepas tu isilah apa yang patut.

Hijau > ayat korang
Ungu > Style ayat tu bergerak
Kuning >Untuk highlight kan ayat,then copy
Merah >Kotak kod

Lepas tu
Dashboard >Layout>HTML
Paste and save.
Done :D