Friday, 21 July 2017

Mengeluh



Assalamualaikum le people(s)









Ye, aku tahu sudah berzaman aku tak update blog sebab aku takde laptop and busy.

(ceh,macam busy angat je aku ni.lol)

Since last month and this month aku dah mula rasa betapa hecticnya hidup aku.

dengan extra class,assigment,homework segala tok nenek yang ada berjalan dalam 2 bulan ni.And of

 course benda ni akan terus berjalan sampai aku dah nak exam.

Dalam dua bulan ni jugalah,aku dah mula rasa stress,dengan homework yang berlambak sampai 

kadang kadang tak sempat nak study and bersocial sebentar di media social 

mahupun game.

Tapi korang tau sebagai seorang pelajar form 5 yang akan mengambil exam SPM pada tahun ni

setakat manakah kebenaran itu semua???

Yup,half of them are truth but on the other side it doenst truth.

What i can see is,we still have times to play around,tak struggle lagi even dah nak trial

still ada masa nak baring baring,tapi dok mengeluh

"banyaknya homework"

"penatlah"

"susahnya topik ni" 

in the end kau tak study topik tu.

Aku tau,sebab aku pun mengalaminya.

Dalam seharian harian ni,kita dok mengeluh sampai lupa dengan nikmat Allah

Kadang kadang kita lupa betapa orang kat luar tu nak sangat benda yang kita keluhkan contohnya 

sekolah,makan tak sedap,penat sebab kena kerja etc.

Haiya banyak sangatlah kita keluh tiap tiap hari.

Aku pun macam tu juga,selalu sangat mengeluh dengan school,trial dah nak dekat dan paling 

terkejutzzzzz

 -ceh konon tekejut sangat sampai letak 5 z ,poyo-

(-_-)

but,what i've done?

study?

nope

dalam seminggu berapa jam aku study? paling paling max pun aku rasa 14 hour

tapi berkualiti ke?

kejap makan,main phone,berangan

manalh nak dapat.

aku ambik 9 subject,ada subject killer iaitu biology and chemistry

but,aku tak nak pun nak study hard and smart utk dua subject tu,pastu tak dapat jawab anggap diri 

kurang bijak

padahal malas dan banyak mengeluh

aku percaya kepandaian ni disebabkan oleh kita rajin,dan FYI pandai itu tidak boleh diwarisi

sebab ianya variasi selanjar dan di pengaruhi oleh persekitaran

-tetiba masuk bio pulak-

melainkan kau gifted.

HAHAHAHA

So,the conclusion are...

kau rajin kau pandai

kurang mengeluh,hidup tenang 

sebab kau appreciate everything you have in your life


Toodles


*bila aku type entry ni,tetiba kena batang hidung sendiri
Tak perlu utk tunggu diri perfect baru nak tegur orang,
tegur orang dan perbaiki diri kita*


Tetiba entry kali ni serious plak,mungkin aku stress kut bila dapat tau yang trial 6hb August nanti

No comments: