Friday, 15 April 2016

Plastic Memories


Assalamualaikum guys!

Hari ni aku nak review satu anime ni.Cerita ni dah lama aku habiskan.Aku tengok pun sebab ada satu ig ni @animetv recommend gila cerita ni,So aku pun terpengaruh dan nak tengok.Hahaha,dia kata jangan judge cerita ni by title.So far,best wei cerita ni. Hahahaha.


Synopsis by MyAnimeList.net

The SAI Corporation has achieved great fame for its human-like androids. Called Giftia, these robots are programmed with a synthetic soul and serve many purposes in society. There’s just one flaw: a Giftia can live only 81,920 hours (about nine years and four months) before their memories and personality fade from existence, and they become potentially violent.

That’s where Tsukasa Mizugaki comes in. After failing his college entrance exams, Mizugaki lands a job at the SAI Corporation’s Terminal Service Department, whose purpose is to reclaim these “expired” Giftia. Surrounded by expired Giftia and assisted by his Giftia work partner, the beautiful, innocent and inexperienced Isla, Mizugaki must come to terms with the short lifespan of these incredibly life-like androids in Plastic Memories.
Sinopsis aku

Cerita ni pasal ada seorang lelaki,Tsukasa Mizugaki dia kerja dekat SAI Corporation bahagian retrieve giftia.Giftia ni android yang diprogramkan sytnhentic soul.Lifespan giftia ni cuma 9 tahun 4 bulan.Ada yang beli giftia ni dijadikan sebagai anak,cucu,makwe,pakwe,suami atau isteri.Ada seorang giftia ni nama dia Isla.Dia comel sangat sebab macam budak budak.Dia partner dengan Tsukasa.So,lama lama Tsukasa suka kat Isla,but....
Ok tu jelah yang aku bagi tau.Nak tau cammna pilah tengok.Hahahaha.Gomennei.Tapi masa aku tengok ep 1,ada part dia kena retreive seorang budak kecik ni.Budak tu tinggal dengan nenek.Nenek tu hidup sorang sorang.First nenek tu tak nak,tapi dah lama lama dia redha (redha?) So masa Isla retrieve budak tu,aku nangis wei!Sedih gila.Gilalah tak sedih,nenek tu dah anggap giftia tu cam cucu dia,dahlah tinggal sorang sorang.Ni sekarang masa aku nak tulis entry ni pun rasa cam nak nangis.

Kalau dia retrieve maksudnya semua memory giftia tu ada akan hilang.Tulah yang sedihnya and diorang ni akan dilupuskan untuk dijadikan giftia baru.Ni aku anggap cam matilah ni.Kalau tak retrieve dia akan jadi ganas sampai boleh bunuh orang.

Masa aku tengok cerita ni ending dia boleh tahan sedih dan aku menangis selama 2 hari. Bila aku dengar OP dia jer,once again aku menangis lagi.Wei,aku takleh imagine bila aku tengok AnoHana or Clannad.Mesti aku nangis selama seminggu.Bila kawan aku cerita pasal Clannad,aku nangis wei!Belum tengok lagi.Maaflah,saya ni memang beremosi sikit.Ngeeeee~


Genre:Sci-Fi
Released:Mar 2015
Status:Completed

Nak tengok atau download?
Meh sini 

 ok guys ciaouuu.
muahhhh











Saturday, 9 April 2016

Berhabuk.....




Assalamualaikum gais...
Rindu aku tak?Hahaha,Wei ni dah masuk bulan 4 2016 dah.Entry WELCOME 2K16 pun tarak.
Ni pun aku update jap jer.Sebab esok aku sekolah -_-
Yelah,aku ni laptop pun takda,maka menumpang laptop kakak dn abang jelah.
Bersyukur khai ~

Since dah masuk form 4 ni,kerja sekolah dan pressure para guru sangatlah tinggi sebab tahun depan kan aku SPM.Rasa macam tak percaya,pastu masuk universiti pastu kerja pastu kahwin pastu pastu...mungkin aku mati :`)

Sebenarnya aku takde cerita best pun.Ni update pun sebab tak nak tengok post yang sama jer,sakit mata wei. Haritu pun sempatlah tukar background dengan header sekali.Hah sekali dengan bio.Habis tu takkan nak stay 15 tahun jerkan.Hahahaha.
Dah alang alang tu kliklah nuffnang aku.
Arigato`

p/s bulan 5 nanti aku ada exam lagi.Huaaaa