Saturday, 3 May 2014

Cara nak pasang Blogskin


THIS IS AUTO POST


Hai,korang hari tu,kawan aku suruh aku buat tuto macam mana nak pasang blog skin dalam blog.Act,aku memang suka blogskin, sampai terfikir nak buat blogskin edisi sendiri.tapi bila nak kena edit tu,susah sikit.Cantik memang cantik.Tapi percayalah kata kata aku,kau tak kan rasa puas hati abadi.Dan percayalah,mungkin kau,dah pakai selama sebulan,and next month kau akan tukar lagi sebab dah bosan.Sebab kau bukan edit sendiri.*Jangan sentap beb!.Tapi kalau edit sendiri,kau akan hargai blog kau tu.Bukan senang nak edit blog.Aku edit blog aku,sampai berpinar mata aku.hahahha.

Nama kawan aku tu Afiqah Nabihah.Comel tau dia.Dia punya request berbunyi begini...

Dedot,tolong buatkan tutorial pasal blogskin.
Aku,sebagai kawan yang baik pun sudi nak buatkan tuto pasal blogskin ni.Dulu pernah lah jugak dengar pasal blogskin ni,tapi tak tau cam mana nak guna,Itu pon dapat tau lepas pergi tutorial orang.Masa tu baru beginner lah katakan.hahahaha....Ok,aku dah banyak bebel,so,let's start.

First: Pergi Template.

Then,pergi bawah sekali.Tekan revert to classic template.

then,ada keluar macam ni,tekan jer revert to classic template.
      
     
Ok,done.kalau preview memang huduh  kan rupanya.
Next pergi sini.
http://www.blogskins.com/

Pilihlah skin mana yang korang suka.
Hah kau! Tudia!Pilihlah mana ekau suka.Aku pilih yang ni...

 Yang ni,owner dia.
Then,scroll bawah,cari benda ni untuk preview and download.

For download,plz select Blogger Main.
Nanti dia akan terdownload.

Ok.Jangan lupa tekan open.Kalau dah terpangkah,boleh cari dekat notepad

Pergi template balik.Sila delete semua.SEMUA! kod yang ada kat situ.
Pergi notepad balik.Copy semua kod then paste dekat template.

DAH?
Sila edit balik tau.
Antara benda yang korang kena edit.

  • Link Facebook,Twitter etc
  • About me
  • Stuff*kalau ada.
  • Dan lelain kau rasa sesuai.
Cara nak edit.Sila save blog dulu,then tekan preview.Kalau kat blog tu ada tulis Owner,sila cari perkataan owner tu kat kod tadi.Tekan Ctrl F untuk memudahkan pencarian...
Ada faham?Ok,kalau faham baguz.
Dah puas hati,sila save.
Fuhh...panjang gila entry ni.Kalau tak faham komen tau Pika....Penat aku wat ni.
Kbye





1 comment:

Farah Huda said...

Akak jenguk.Hari tu akak ada daftar blogskin.Tapi tak reti guna,moga blog akak akan lebih cute.ehehe.Nanti ada masa nak cuba ikut tuto ni.Thanks share.