Thursday, 24 April 2014

Cara Nak Buat GIF Guna Photosape


Assalamualaikum chingus!
Sihat hari ni?Aku?Allhamdullilah,sihat walafiat.Selera makan pun masih ada,hehehe.
Hari ni,aku nak ajar macam mana nak buat GIF guna photoscape.Alah yang gambar tu bergerak gerak,tulah gif.Hehehe,ada faham?Kalau faham let's start.Aku ni tak pandai macam mana nak guna photoshop,sebab tu,semua tutorial aku,aku pakai photoscape.Tutorial ni,tak adalah sehebat photoshop kan...Jadi,fahamlah memang biasa biasa jerk

ok,First,korang kena ada gambar sekurang kurangnya 2 atau lebih.Ni gambar yang aku guna.

Haha,sorrylah aku edit bias korang jadi cam ni.
Next,open photoscape.Tak ada?Pergi download dulu.


 Choose,animated gif
Nanti,dia akan keluar macam ni.
  1. Drag gambar yang korang sukai.*rujuk gambar
  2. Pilih effect kalau nak.
  3. Tukar masa kalu nak.
100 mewakili 1 saat
Cara nak tukar effect.Tekan kat gambar yang dalam kotak tu.Kotak atas tau.
Right click,nanti keluar macam ni
 Convert to black/white/background color tu,effect gak.
Pilih lah mana satu yg korang suka.
Dah puas hati?Savelah.

Hasilnya:
 Gif yang kat bwh tu,first time wat.Buruk kan?
k bye.
Tak faham,tanya tau.

No comments: