Thursday, 27 March 2014

XOXO Giveaway By Lyn Lyna



Assalamualaikum.
Hai korang.
Hari ni aku ada join satu GA yang superb ni tau.Klik banner untuk join GA ni.Ini first time aku join GA ni sebab GA ni best dan tak susah.Untuk senarai hadiah korang jangan kata best and awesome!Dan yang pasti hadiah tu ada gambar EXO.Hahaha,yang minat EXO tu korang kena join GA ni.Aku berharap aku menang GA ni dan dapat hadiah poster yang esklusif tu.Kalau tak dapat yang tu mana mana pun boleh. :D
Thanks kepada Kak Lyna sebab anjurkan GA ni.Senang ok kalau nak join.
Ok lah korang bye.
Saranghae.
p/s 
Saya tak boleh daftar WhoHaa tu sebab tak vcukup umur.Saya 14 tahun.
:p


Saturday, 15 March 2014

Tutorial : Simple Blockquote


Assalamualaikum ! Holla!
Hari ni aku nak ajar macam mana nak buat simple blockquote.Yang ni ada background yer.Tau tak macam mana blockquote tu?
Rupanya cenginiii...

Saya comel


Ok cengitu larh rupanya.ok let's start

  1. Dashbord >Template >Edit Html
  2. Cari kod ni
.post blockquote {
untuk memudahkan pencarian sila tekan Ctrl F serentak di keyboard

Then copy kod ni di BAWAH  kod yang dicari tadi


background: url(URL BACKGROUND);
border-top: 2px solid #FD95AD;
border-left: 2px dashed #F2A2F9;
border-right:2px dashed #F2A2F9;
border-bottom:2px solid #FD95AD;
}
Nota kaki

  • Url Background.Search jer kat google berlambak wei
  • Ketebalan border.
  • Boleh pilih solid,dashed,dotted
  • Warna border
Ok,tu sajerlah.bye adios.





Saturday, 8 March 2014

Pesawat Hilang : MH370


Assalamualaikum.
Hari ni dalam sejarah,pesawat MH370 telah hilang.
Mungkin Allah sedang menguji kita semua.Mula mula petang tadi nak tengok cerita Running Man kat TV2,lepas tu kakak aku suruh buka TV3,aku tanya kenapa?Rupa rupanya ada pesawat telah hilang dan tidak dapat di kesan.Aku masa tu shocked jugalah,tak pernah plak dengar berita macam ni kan...Macam tak percaya gila,lepas tu dahlah ada 2 Orang Bayi.Kesianlah kan.Aku tak tau sejak dua mejak ni kita telah diuji,Mula cuaca panas melampau,hutan terbakar,pasal air and then cerita pasal benda alah ni.Aku baca kat Twitter rupanya ni pesawat ni adalah pesawat yang terbaik didunia,pilot yang terbaik dan MAS adalah terbaik,tapi kita takleh salahkan mereka.Apabila ALLAH kata Kun Fayakun maka jadialh,kita sebagai hamba hanya mampu berdoa.....
#PrayForMh370

Marilah kita sama sama mendoakan keselamatn mereka yang ada dalam pesawat tu..



Cara Nak Transparent Gambar Guna GIMP


Assalamualaikum!
Hari ni aku nak ajar macam mana nak transparent gambar guna GIMP.
First.Kena download dulu.
Dah download?
meh mula

Tekan File  > Open
Pilih lah gambar mana yang korang suka.Tapi,pastikan gambar tu senang nak transparentkan.

Dah bukak? Lepas tu nampak tak gambar tongkat tu?Yang dah ditekan.ok.lepas tu tekan kat tongkat tu. 
then,
Tekan kat gambar 
Right click > layer > trancparency > Add alpha chanel
Tekan tongkat tu lagi.
Pastikan ada garisan putus putus kat sekeliling gambar tu ok.


Right click > edit >clear


Gambar nya jadi macam ni kan?
ok,maksudnya gambar korang dah transparentlah tu.

Cara nak save
 File > Export
Korang tukarkan gambar tu jadi png tau.
Ok dah siap
Sumpah penat buat tuto ni.Asyik nak printscreen jerk.Jadi korang jangan nak ambik erk,gambar2 atas tu.Nak retuto boleh,tapi creditlah.
ok bye adios!


Thursday, 6 March 2014

Cara Nak Download Video Dari YOUTUBE



Assalamualaikum girls and guys!
Hahaha malam ni gua exited nak buat tuto ni beb!
Semua aku rasa tuto ni awesome giler!
Percaya atau tak korang leh download video daripada youtube tanpa sebarang software!
Masa aku try buat benda alah ni,memang exited gila wei aku cakap.Seriusly talk kalau aku nak download video atau drama ke apabenda mesti kena pakai software.Leceh kan?So,hari ni aku nak cakap tuto ni korang kena try.Sebab senang giler.Orang yang minat Running Man mesti nak download banyak banyak.Aku masa first time buat menjadi.Terkinja kinja wei!Hahaha.Yelah,sebelum ni mengidam nak download cerita tu cerita ni,tup tup dah dapat sapa tak terkinjakan?


---------------------------
Maka dengan itu,itulah mukadimah sebelum memulakan tuto ni.hihi.Mukadimah yang aku rasa panjang beb!Yelah mestilah aku nak cerita kan?Exited tahap melampau!Hahahaha.Tapi seriusly talk tuto ni memang best!Best drpd photoscape.Akhirnya aku bertemu dengan kebahagian aku...
Meh kita mula!

PERHATIAN!JANGAN DOWNLOAD VIDEO LUCAH.AKU AJAR BENDA NI UNTUK KEBAIKAN!

2.Cari video yang korang nak,lepas tu copy url.

Klik untuk tumbesran.
4.Paste url tadi dan tekan download.


6.Tekan format yang korang suka *rujuk gambar atas*
7.Dah tekan dah?Maksudnya dia tengah mendownload tu.

Amacam senang kan?Tapi ingat tengah syok layan cerita yang siap di download tu jangan lupa solat~
Oklah my fwens .Adios
*Boleh ambil dari dailymotion.Cara dia semua sama.