Friday, 28 February 2014

Kebaikan Menangis

Jangan ambil gambar ni!Aku edit sendiri hokey!

Assalamualaikum my friends.
Bertemu sekali lagi kita. : D

Hari ni,aku nak kongsi pasal kebaikan menangis.Kenapa aku cakap "CRYING IS THE BEST MEDICINE"?Biasanya kita selalu dengar "Laughter is the best medicine".Heh,korang tau tak sebenarnya banyak kelebihan menangis tau.Sebenarnya kalau diikutkan dalam islam,tak baik ketawa banyak banyak,kerana ketawa yang banyak boleh mengeraskan hati.Itu ustaz aku yang cakap.Ketawa tu boleh,tapi janganlah ketawa yang melampau.
Tak caya? 
  • Banyak ketawa,hati mati
  • Ketawa makruh
  • Nabi tak pernah ketawa,nabi hanya tersenyum sahaja.
  • Orang yang banyak ketawa,menangis diakhirat
  • Orang yang banyak menangis,ketawa atau senyum diakhirat
Itu adalah menurut Islam.Kebaikan menangis ialah

  • Membantu penglihatan.Dapat mencegah dehidrasi pada mata yang menyebabkan mata jadi kabur.Tak payahlah,nak beli eyemor.
  • Membunuh bakteria.Terkandung cecair lisozom yang dapat membunuh 90-95 % bakteria.
  • Meningkatkan mood seseorang.
  • Menjadikan seseorang itu lebih tenang.
  • Banyak mengingati ALLAH.
  • Mengeluarkan racun dan toksik
  • Mengurangkan sterss
  • Hati menjadi lembut.
Dah baca dah?Banyak kanlah menangis daripada ketawa.Sebenarnya,orang kafir cakap ketawa tu baik,sebenarnya tak betul.Menangis adalah lebih baik daripada ketawa.Semoga korang lebih banyak menangis daripada ketawa.Hahaha.

Oklah,bye bye.




2 comments:

Liza Licha said...

stuju tu dear.. kadang2 pendam perasaan ni tak elok. lagi cepat depression..
:) licha singgah bw

Khairina Aida said...

Betul tu!