Thursday, 13 February 2014

Cara Nak Buat Header Guna Photoscape


Assalamualaikum,hari ni aku nak ajarkan macam mana nak buat header guna photoscape.Hari tu kan aku cakap aku nak buat kan.Skang ni aku dah tunaikan kata kata aku.First kalau tak ada Photoscape,sila download dulu ye.
Kalau dah ada photoscape,meh kita teruskan

First bukak photoscape
Second.dah bukak,tekan editor
Nanti dia akan keluar macam ni.


Lepas tu tekan menu yer.


Then,ada akan keluar macam ni kan?Select New photo

Lepas tu ada keluar macam ni.Size tu tukar ikut kesusaian blog masing masing.Tapi kalau aku,aku selalu pakai 942x400.Sukati koranglah kan.

Then,tekan object.

Lepas tu,upload lah gambar yang korang suka.


Yang oren tu,bentuk love tu,itu untuk icon.Kat situ pon da ada gambar.kalau korang malas nak search.
Hijau lak untuk upload gambar korang yang sukai.
Biru tu untuk tambah tulisan.kalau tulisan tu nak ada outline,just tekan outline.
*gmbar yang kat tepi tu hiraukan.!Faham!

Lepas tu tekan lah save....
Dah siap.!
Nilah  hasil gambar nye...

penatnya wat tuto ni.Gambar diatas tu,dilarang SEKERAS KERASNYA diambil untuk wat tuto sendiri.Penat tau asyik nak prtsc....
Oklah,nanti kita bertemu lagi di tuto yang akan datang.
adios!


 

3 comments:

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Khairina Aida said...
This comment has been removed by the author.
Khairina Aida said...

@Muhammad Taufiq Terima kasih ye sebab sudi kunjung blog tak seberapa ni..