Friday, 28 February 2014

Kebaikan Menangis

Jangan ambil gambar ni!Aku edit sendiri hokey!

Assalamualaikum my friends.
Bertemu sekali lagi kita. : D

Hari ni,aku nak kongsi pasal kebaikan menangis.Kenapa aku cakap "CRYING IS THE BEST MEDICINE"?Biasanya kita selalu dengar "Laughter is the best medicine".Heh,korang tau tak sebenarnya banyak kelebihan menangis tau.Sebenarnya kalau diikutkan dalam islam,tak baik ketawa banyak banyak,kerana ketawa yang banyak boleh mengeraskan hati.Itu ustaz aku yang cakap.Ketawa tu boleh,tapi janganlah ketawa yang melampau.
Tak caya? 
  • Banyak ketawa,hati mati
  • Ketawa makruh
  • Nabi tak pernah ketawa,nabi hanya tersenyum sahaja.
  • Orang yang banyak ketawa,menangis diakhirat
  • Orang yang banyak menangis,ketawa atau senyum diakhirat
Itu adalah menurut Islam.Kebaikan menangis ialah

  • Membantu penglihatan.Dapat mencegah dehidrasi pada mata yang menyebabkan mata jadi kabur.Tak payahlah,nak beli eyemor.
  • Membunuh bakteria.Terkandung cecair lisozom yang dapat membunuh 90-95 % bakteria.
  • Meningkatkan mood seseorang.
  • Menjadikan seseorang itu lebih tenang.
  • Banyak mengingati ALLAH.
  • Mengeluarkan racun dan toksik
  • Mengurangkan sterss
  • Hati menjadi lembut.
Dah baca dah?Banyak kanlah menangis daripada ketawa.Sebenarnya,orang kafir cakap ketawa tu baik,sebenarnya tak betul.Menangis adalah lebih baik daripada ketawa.Semoga korang lebih banyak menangis daripada ketawa.Hahaha.

Oklah,bye bye.




Monday, 24 February 2014

Freebies Header {Simple}




Assalamualaikum to all my lovely chingus!

Hahaha,malam ni aku nak bagi freebies header!
This is my first freebies,so kalau kureng cantik sorry tau...
Kekeringan idealah.Kalau ada cadangan komen ye.
Rasanya header ni sesuai untuk gegurlz kot.Apa apa jelah.
Aku cuma buat 2 jer... * mianeh
Diharap faham tugas aku sebagai pelajar,walaupun aku bukan tergolong dalam pelajar yang rajin,, hehehe....

Cara nak ambik
Right click >Save images as





Komen kalau ambik :) Adios!



Friday, 21 February 2014

Tips Nak Kurus





ASSALAMUALAIKUM! 
Tak jawab dosa!

Hari ni,aku nak kongsi tips macam mana nak kurus dengan cara yang selamat,jimat dan di jamin berkesan.*kening kening*Aku nak bagitau ni pun saja saja,almaklumlah tak de kerjalah katakan.Sebenarnya aku ni bukanlah kategori wanita yang kuruih,Aku ni kategori yang tengah tengah,sederhana.Tak kurus sangat,tak gemoks sangat.Walaupun aku berbadan kecik,tapi aku kuat makan...om nom nom... .Aku ni bukanlah suka diet berdiet sangat sebab aku ni jenis tk tahan tengok makanan yang enak enak di hadapan mata.huhuhu.
Walaupun aku tak berdiet,tapi aku masih nak bagi tips kat korang semua.

  • Kena breakfast!Orang fikir breakfast ni tak penting.SALAH!breakfast ni penting tau untuk bagi kita tenaga selepas bangun tidur.Dah nama tidurkan?Kalau dah tidur tu,maksudnya korang tak makan apa apa.So mulai hari ni kena breakfast.
  • Makan kerap.Aik?macam mana nak diet kalau asyik makan kerap jerk..Hehehe,maksud aku makan kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit.
  • Kurangkan nasi,lebihkan sayuran dan buahan.
  • Minum air 2 liter sehari.Buang toksik dalam badan
  • Senam seminggu 2 kali/tiap tiap hari.Joging ke,main tali skiping ke,badminton ke,bola tampar,joget joget.whatever asalkan keluar peluh.
  • No junk foods.Nk makan gak,boleh..tapi sekali sekala ye sayangku.
  • Makan makanan yang berkhasiat.
  • Tidur yang cukup.
  • Kurangkan makanan yang bergoreng,berlemak dan banyak garam serta perasa.
Ok,banyak tak aku bagi tips?Banyak kan?So korang bolehlah praktik kan selepas ni kat rumah yer.Ok bye bye.Adios my fwens!Love you ollz so much


Thursday, 13 February 2014

Cara Nak Buat Header Guna Photoscape


Assalamualaikum,hari ni aku nak ajarkan macam mana nak buat header guna photoscape.Hari tu kan aku cakap aku nak buat kan.Skang ni aku dah tunaikan kata kata aku.First kalau tak ada Photoscape,sila download dulu ye.
Kalau dah ada photoscape,meh kita teruskan

First bukak photoscape
Second.dah bukak,tekan editor
Nanti dia akan keluar macam ni.


Lepas tu tekan menu yer.


Then,ada akan keluar macam ni kan?Select New photo

Lepas tu ada keluar macam ni.Size tu tukar ikut kesusaian blog masing masing.Tapi kalau aku,aku selalu pakai 942x400.Sukati koranglah kan.

Then,tekan object.

Lepas tu,upload lah gambar yang korang suka.


Yang oren tu,bentuk love tu,itu untuk icon.Kat situ pon da ada gambar.kalau korang malas nak search.
Hijau lak untuk upload gambar korang yang sukai.
Biru tu untuk tambah tulisan.kalau tulisan tu nak ada outline,just tekan outline.
*gmbar yang kat tepi tu hiraukan.!Faham!

Lepas tu tekan lah save....
Dah siap.!
Nilah  hasil gambar nye...

penatnya wat tuto ni.Gambar diatas tu,dilarang SEKERAS KERASNYA diambil untuk wat tuto sendiri.Penat tau asyik nak prtsc....
Oklah,nanti kita bertemu lagi di tuto yang akan datang.
adios!


 

Tuesday, 11 February 2014

My First Header Using Photoscape!


Selasa
11/Feb/2o14




ASSALAMUALAIKUM!
Yeah!Akhirnya tercapai juga cita cita aku untuk memiliki  header blog buatan sendiri.Happy nya.Gambar ni aku edit sendiri guna photoscape.Transparent guna PIXLR EDITOR.Aku nak transparent guna Gimp,tapi tak boleh seting PNG.Nanti nak bukak tak boleh.Wahai blogger yang berpengalaman di luar sana,tolong bantu saya!I 'AM IN TROUBLE right now!huhu.Tapi apa apa pon bersyukur,akhirnya ada header buatan sendiri.In Sha Allah tutorial akn menyusul selepas ni.First time buat,buruk + kekeringan idea + biasa biasa

hahaha,ok tu jelah.Annyeong!



Friday, 7 February 2014

Tukar Nama Kepada Bahasa Korea dan Jepun

Jumaat
7/Feb/2014


Truttutut!
Assalammualaikum
Park Rin Rin was here!

Tetiba hari ni ajar korang macam mana nak tukar nama kepada bahasa KOREA & JEPUN.Tadi saja saja je nak tau.Ok senang je.Tak susah pon

Ha sebelum tu,tengok nama aku dalam bahasa Korea ni
Park Rin Rin.
Comel tak?Comel kan nama aku dalam Bahasa Korea.Hahaha
Tapi aku tak taulah betul ke tak kan?
Sila tekan link yang aku bagi

Nama aku dalam Bahasa Jepun lak
Takahashi Yumi.
Tapi yang first aku wat,Kadiri Aida.Ceh,hampeh tul macam tok kadi pulak bunyinya.Oh snap!So,aku teruslah cari agi yang sedap sikit bunyinya.Pemilih betul la kau ni Aida!

Ok,itu saja perkongsian hari ni.Tapi aku tak tau tul ke tak benda alah ni.
Annyoeng!


Dah cuba?Komenlah kat bawah,aku pon nak tau juga!
>.<





Saturday, 1 February 2014

Cara Untuk Tenangkan Diri :)

Sabtu
1 Jan 2o14


Yuhui apa kabar korang semua.Dah lama aku tak wat entry baru kan.Dah berhabuk dah blog aku ni.*tiup habuk.Hahaha gambar BIG BANG tu tiada kaitan dalam entry ni.hihi.Sejak dua menjak ni,tuan punya blog ni dah mula minat big bang.Dah tau dah BIG BANG ni memang dah lama ada.Tapi tak minat.Ni semua gara gara kawan aku yang bernama Hikma.hihi.Dia ajak aku tengok satu video ni ha.Kalau KPOPERZ yang kat luar sana tu yang dah lama minat Kpop mesti dah tengok video ni.Pasal ayat gua terbelit der? O.o


Lawak siak aku tengok video ni.Korang tengoklah sendiri video ni.Dah tengok nak tengok lagi pon boleh.Trimas juga kepada Hikma and Running Man kerana telah membawa virus KPOP masuk dalam diri aku.Miahahaha.Tahun lepas baru kena virus ni.Lepas tu makin melarat.


Itu dia mukadimahnya.Panjang gila nak mampos kan?Sebenarnya aku nak bagitau macam mana nak tenangkan diri daripada marah atau tak puas hati.Ini cara akulah.Sejak aku minat KPOP ni adalah kakak aku ni suka menyakitkan hati aku.Marah tu memanglah ada kan.Aku ni senanya org yang cepat naik angin.Aku tak suka bila ada orang suruh aku buat itu buat ini bila aku tengah khusyuk.Peratus aku nak bertenang ni senanya 40%  jer.Sebab aku susah nak kontrol kemarahan.Hurm.Paling aku benci ialah orang yang mencaci dan menghina aku suka KPOP.Entalah,aku tak suka orang bash aku sebab aku suka something.BTW,don't be sakai k.Ni hadiah untuk orang yang suka mencaci aku.

Sumber Twitter.

Nak marah?Marahlah der.To ollz readers jangan terasa sebab korang tak de kena mengena dalam hal ni.So,meh lah kita tengok Cara Nak Tenangkan Diri

  • Tarik nafas dalam dalam.
  • Tak yah layan,kalau perkara kecik,Kalau bagi korang perkara besar,suka hati koranglah.
  • Bersabar
  • Ambil wuduk.
  • Istigfar
Tapi kalau dah sampai nak bertumbuk tu,pastikan sebelah ko ada kawan,Suruh dia tahan ko nak tumbuk orang tu.Tapi kalau kau dah bertukar jadi Hulk,dan tak dapat ditahan,tu aku tak tau.Tapi sebaik baiknya cuba tahan perasaan tu.Kalau aku tarik nafas dalam dalam gan istigfar.In Sha Allah ,mustajab punya.Oklah,sampai sini jer.