Thursday, 26 December 2013

Cara Pemakaian Tudung Yang Betul

Khamis
26 Dec 2o13

Hai korang hari ni aku nak cerita pasal PEMAKAIAN TUDUNG YANG BETUL
Zaman sekarang ni dah banyak dah setail tudung.Yang berbelit lah,turban lha macam macam senang cakap.OK.Korang pakai tudung kan?Pakai kan? Cer tengok setail apa korang guna.Belit belit sampai sesak nafas?Atau belit belit sampai tak tutup dada? opsss~So,macam mana tu?Pakai tudung,tapi tak sempurna.Sekarang ni orang pakai tudung tapi tak sempurna.Aurat wanita adalah tutup semua,kecuali kedua tapak tangan dan muka.Tapi sekang ni orang tak hiraukan dah.Yang penting gaya tudung yang menawan tanpa menghiraukan aurat yang sudah ditetapkan oleh ALLAH.You're wrong lady. :') Bertudung itu baik,tapi tukarlah stail tudung anda tu.Labuhkan depan belakang.That's more better.Ok disini orang ada berapa tip cara pemakaian tudung dan baju yang betul.Buat pelan pelan yer

  • Pakai stokin
  • Pakai handsock
  • Pakai baju yang labuh,longgar dan tidak jarang
  • Cuba pakai seluar slack
  • Tudung yang panjang dan tidak jarang.
Ok,itu jelah orang boleh bagi.Kita nak berubah,hiraukan 'langau' yang berada di sekeliling anda.Ok kalau dah pakai tudung labuh,better pakai purdah.Siyisli.Aku suka tengok orang pakai tudung labuh dan berpurdah.Tenang je tengok mereka.Sedap mata memadang.Bagi orang yang tak pakai tudug tu,cubalah perlahan lahan berhijrah.InshaAllah jika anda berhijab anda akan rasa tenang dan selamat.
















Lagi satu tolong jangan pakai LEGGING Tau tak legging tu membalut aurat.Dahla ketat.Tak ke malu bontot awak tu tu nampak.Nampak bentuk spender  tu.Murah memang murah.Tapi fikirkan dari segi aurat.





Ok sampai sini jer entry kali ni.Sorry kalau ayat aku ni kasar.Aku tahu aku bukan insan sempurna.Doakan aku supaya aku pakai tudung labuh.Aku tulis entry ni pon aku dah cermin diri sendiri.Aku tak menutup aurat dengan sempurna.k bye.

Tuesday, 24 December 2013

Cabaran dan Dugaan

Selasa
24 Dec 2013


Hai korang!Petang ni rasa macam nak buat entrylah.Hari ni dah siap dah beli buku dekat sekolah tadi.Huh nasib baik tak ramai sangat orang.Berbalik kepada topik yang aku nak bincangkan tadi ialah cabaran dan dugaan.Ok.Ramai orang yang mendapat pelbagai dugaan.Tapi tak ramai yang mampu bertahan.Allah bagi dugaan kepada kita ada sebab.Bukan sebab Allah tak sayang kita dan benci kita.Tapi sebenarnya Allah sayang kita sebab tu Dia memberi kita dugaan.






Perhatikan lirik lagu Lebih Indah by Dato Siti

Pelangi..
Terlihat tika adanya
Titisan hujan begitu resam alam
Perlu ada kepelbagaian
Cabaran dan dugaan
Membuat hidup lebih indah
Di sekelilingmu ada dinding dinding
Yang menghadangi dan menghalangi
Di sekelilingmu ada laut – laut
Yang menghampari dan merintangi
Jiwa serta raga
Cinta jiwa cinta
Kau harunginya
Kau harunginya
See....Cabaran dan dugaan membuat hidup lebih indah.That's right men.Dugaan akan membuat hidup kita lebih indah.Bukan Allah tak sayang kita.Allah akan memberi setiap insan ujian.Dan ujian itu kita mampu untuk tempuhi.Allah tak akan memberi ujian yang hambaNya tidak mampu tempuhi.Kalau kita bersabar kita akan mendapat pahala.

Sabar itu sebahagian daripada iman.
Ok.Kalau kita nak berjaya mesti kita akan lalui pelbagai dugaan.Contohnya nak berniga.Dalam kita berniaga tu kekadang kita rugi, untung dan sebagainya.Tapi lama lama kita dah biasa dan dah ada solve problem.Dan melalui dugaan itu juga kita berjaya.Adatlah dalam kehidupan kita memang ada cabaran untuk mematangkan diri kita.Ingatlah dugaan itu indah.Dan besar ganjarannya jika kita bersabar dalam menepuh ujian Allah.

Usaha tanggga kejayaan.




Sunday, 22 December 2013

Maksud Disebalik Warna






Assalamualaikum.
Hai bloggers everyone!Tau tak warna tu apa?Tau kan ?tau kan?Kalau tak tau ang ni dari planet Pluto ka?hahahaha.Hari ni orang nak bagitau maksud di sebalik warna yang kita sukai.Tapi ni tak taulah sama ada  benda ini daripada kajian saintifik.Tapi jangan terlalu taksub sangat dengan benda ni.Just for fun ok.!Ok.let's cekidout.
p/s macam biasa goggle la


Merah jambu/pink

Hahahaa.This is my faveret kaler.See.My blog so pinky habis.Tapi my kawan perempuan suka sangat beta warna pink.Kalau buat baju kelas warna pink ni mesti ayat yang diorang akan keluar

Pink?!Tak nak argh!
Sambil buat muka berkeriut.Apalah u ollz ni,pink ni cantik tau.Orang suka warna pink ni bukannya gedik ok.
Maksud warna pink ialah


  • Cenderung memiliki fikiran negetif*Kekadang je k.
  • Berangan angan memiliki cinta romantik seperti dalam dongeng.*aku tak main argh cerita dongeng benda semua ni. 
  • Melambangkan romantik.*I ni romantik tau u ollz.hahahaha -muntah warna pink
  • Mendorong sifat kepasrahan,*Tak adalah pasrah sangat
  • Penyerahan*Jangan harap.
  • Kesempurnaan
  • Keayuan
Biru
My second faveret kaler.
  • Pemurung
  • Selalu bertindak pasif
  • Suka tenang dan tenteram
  • Selalu mendapat kesulitan dalam pergaulan
  • Dalam percintaan suka menyembunyikan perasaan*Aku kecik lagi
Hijau
  • Sangat romantik
  • Suka keindahan
  • Suka udara yang nyaman
  • Pegang pada prinsip
Kuning
  • Memiliki sifat optimis
  • Periang
  • Senang bergaul
  • Tidak memiliki penampilan muram
  • Suka tolong orang
  • Tidak meremehkan orang
Ungu
  • Benar benar luarbiasa*abnormal maybe.hahahaha
  • Tiada ragu dalam masa hadapan
  • Apa yang dikerjakan,TERBAIK
  • Ikut peredaran zaman
Putih
  • Dilahirkan sifat sempurna
  • Sifat anggunnnn
  • Tak sombong
  • Moral yang sangat tinggi
Ok sampai sini je.penat tau menaip ni.hahahaha



P

 









Thursday, 19 December 2013

Cuti Sekolah~


Assalamualaikum
Hai korang.Hari ni tak ada cerita yang best pon sempena cuti sekolah ni.Hai.. rasa macam tak sabar je nak naik sekolah.Tak sabar nak jadi akak form 2.hehehehehe *gonjeng*.Cuti sekolah ni aku pergi Tg Leman dengan KL.Ok lah tu daripada duduk terperap kat dalam rumah.Lepas balik dari KL ni aku tak tau nak wat benda.Bosan teramat!!!!!!Bangun pagi, mandi,on internet,makan,tengok tv dan sebagainya.Kekadang tengok Running Man.Argh!Aku nak buat benda lain lha!Bosan tau buat benda yang sama jer tiap tiap hari.Boleh sakit jiwa ang tau dak?Hurm...tapi kira bersyukur lah gak dapat gi jejalan kan?Allhamdulliah~
Cerita pasal barang sekolah,semua dah setel beli buku belom lagi.Next week 24 haribulan.Dah nak menjejak tahun 2014 ni.Tak lama lagi dah nak kiamat.Banyak benda pelik berlaku.Contoh macam salji dekat Mesir,Syria and so on lagi.Aku baca dekat suratkhabar ada salji sebab dibawa oleh taufan Alexa?Argh aku pun tak pasti nok.Ada hadis cakap akan kiamat jika tanah Arab menjadi subur.Lebih kurang gitulah bunyinye.Cer cari sendiri.Dengar cerita dekat Vietam pun ada.ea?betul ke tidak.Itu semua kuasa ALLAH.Kun fayakun.Oklah sampai di sini saja.adios!

Suka betul si Joo Won ni.hehehehe







Monday, 9 December 2013

Happy Birthday Mak!





Hai.Hai.
Bersua kita lagi hari ni.Hehehee.Hari ni orang nak cerita pasal birthday mak aku.8 Dec.Semalam punya cerita.Haih tak beli hadiah untuk mak.Tapi tak pelah yang penting doa.Malamnya satu family dengan mak cik dan pak cik aku pergi makan ikan siakap.Heehehee mak aku belanja.Itu je yang termampu.Nak bawa gi pizza hut mana ada duit.Mak bapa aku jadi kuli kepada diri sendiri.Ok bersyukurlah kan asalkan dapat makan.*Makan jer*So,malam tu kita orang pun makan makan.Tapi sesi potong kek tak ada sebab kek tak ada.Mak aku kata tak payahlah nak kek.Hei...baru je nak tibai semua kek yang ada.Birthday mak aku ni pon baru teringat sebelum birthday mak aku.Itu pun mak cik aku ingatkan.LOL.Ok lah sampai sini jer.Pendek bebeno entry kali ni sebab tak tau nak tulis apa.

"Happy birthday ma,semoga panjang umur dan murah rezeki.Sihat sihat selalu dan sentiasa ceria.I love you ma."
by:Anakmu yang tercinta. 



p/s:Gambar malam tadi tak ada.Pakai je gamba yang ada.


Friday, 6 September 2013

Best sangat ke Fatin Liyana ni?


fatin liyana
so dA baca da tajuk yang di atas tu?hahahaha.apa yang best ni ha pasai Fatin Liyana ni?nama blog pun honeykoyuki pergh memang comel giler nama blog dia tu.dah la cantik,model,ada brain pulak tu kan.so apa yang best pasai blog dia?aku baca pun pasal travelogue,and whatever.aku terpikir pikir

"best sangat ke blog fatin liyana tu,sampai beribu-ribu berjuta juta tengok blog dia?pasai apa blog dia popular habis ha?"

so,aku ni teramatlah tak puas hati dengan kak aten ni.teramat sangat korang tau tak!geram gila babeng.
ok kalau kowang baca statement ni jangan marh nah...nanti pasai pa?nanti muka hang kedut kedut tau.ok chill dulu.

YANG BEST PASALBLOG  FATIN LIYANA.

1.dia cantik,comel,bijak.so aku rasa inilah penyebabnya dia popular.kalau dia tu model,maksudnya dia tu ada rupa.bijak?dia memang bijak .budak medic kot.

2.ayat yang best dan sempoi jer.ada fell tau nak baca blog dia.kdg2 trsengih sowang sowang macam org tak betui.

3.peramah.aku rasa dia tu peramah,well tengoklah kan orangnya macam mana.

4.update entry yang berguna bukannya tak berguna.so.dia update pasai travelogue,resepi and so on.kan berguna tu.

5.blog yang simple dan sempoi.kadang kadang aku naik pening tgk sesetengah blog yang serabut.jadi,contohlah blog kak aten kite ni yer

so,tu jrlh aku rasa yang best pasai blog dia .
tak kenal fatin liyana,baik kowang g gunug berapi sana tu.
siyisly cantik gila babeng
Tekan Disini
di sini ada disertakn gambo kak aten yang comei ni
ihsan goggle
hangpa comei

k bye adios.

Thursday, 11 July 2013

PUASA MENGUJI KESABARAN.


SELAMAT BERPUASA.




Allhamdullilah,akhirnya dah 2 hari dah umat Islam berpuasa.Rasa macam cepat sangat masa berlalu dan tak sangka,aku bertemu Ramadan lagi.Syukur kepada ALLAH.Hari ni aku puasa penuh dengan dugaan.Bukan aku jer tapi korang juga kan? pffftttss.
Tak pasal-pasal petang tadi perut aku  masuk angin,
Adoyai.Sabar jelah.Tapi kan puasa ni mengajar kita erti kesabaran.
*sabar sebahagian daripada iman.
Petang tadi dah la ada penyampaian hadiah.Tak mahu aku pengsan~
*tidur la tu*
Dengan enaknye aku landing atas peha kawan aku.
huhuhuhuhu
heaven gilak!
ni pasal kes perut masuk angin~
Walauapa pun,aku tak boleh blah masa berbuka puasa.
Kat Malaysia ni,amalan membazir makanan memang dah sebati yer.
Orang yang nak berbuka 2/3 orang jer.Tapi makanan macam kenduri kahwin dah.
Tak habis di buang-buang.Orang lain,berebut-rebut nak makan,kita pulak buang makanan.
*membazir itu amalan syaiton!!
Oklah korang penat jer aku membebel ni.
hehehehe.
Tak suka aku membebel?Anda boleh  pergi main jauh.
Bubye~

Thursday, 20 June 2013

KESAN JEREBU

Pak Mat tengah minum petang,
i want to say selamat petang


Seperti semua sedia maklum,sekarang ni tengah jeberu.opss jerebu.Lagi-lagi Johor,Melaka dan entalah,tak ingat.Nak dapatkan kepastian tengok berita or suratkhabar.Aku takut tak betul jer apa yang aq taip ni.
Jerebu ni ada effect kat manusia ni,aku pon nak bagi langkah-langkah mengurangkan effect ni.
sebelum tu,check this out.

EFFECT JEREBU
1.sakit mata.
2.radang paru-paru
3.masalah pernafasan
4.asma.
*sumber oleh goggle.

MENGATASI EFFECT JEREBU.
1.banyak minum air masak.
2.pakai mask kalau keluar.
3.kurangkan aktiviti di luar rumah
4.jangan melakukan pembakaran.

ok tu jelah,yang aku tau.nak tau lagi,pi baca suratkhabar.

see.teruk kan jerebu?so take care our earth.

ok aku nak chau,
bye!

Tuesday, 11 June 2013

TIP-TIP MENJADI INSAN YANG MATANG

''Wei cubalah jadi matang sikit?Peragai macam budak kecik jer''


Pernah ditegur sebegini?Mesti pernah kan?Kalau tak pernah senyap jer.hehehheMesti kita terasa kan?
Yelah umur dah besar panjang,peragai macam budak kecik.memanglh orang kureng  suka kan?
Tapi kalau peragainya semula jadi macam tu,tak ley buat apa-apa.Tapi aku rasa aku pun lom matang lagi.*cough.Di sini ada beberapa tip,dipersilakan lah tengok~

TIP-TIP MENJADI MATANG

  • Bergaul dengan orang matang.Nescaya mesti korang akan menjadi matang.Sebab kita dah terikut dengan cara diowang.Contohnye kalau bergaul dengan budak baik,kita pun jadi baik.Tak gitu?
  • Menukar imej pakaian yang kebudak budakan kepada lebih remaja sikit.*sikit jer tak banyak pon.*
  • Membuat perkara yang berfaedah,seperti membaca buku.Jangan pulak main ting-ting pulak.Lain cerita kalau ingin mengimbau kenangan.sekali sekala apa salahnyer.Tapi dak kecik zaman sekarang nak ke main ting-ting?Budak kecik zaman sekarang dah pandai main henpon woo!
Ok la,sampai di sini saja.
Ada kekurangan minta mahap yer
*Aku dalam proses ingin menjadi matang.



Saturday, 27 April 2013

CARA-CARA MEMELIHARA ALAM SEKITAR. :)

..
hari ni aku nak cerita pasal alam sekitar.
memandangkan bumi ini sudah tua,kita perlu menjaga dengan baik.
sekarang ni,bumi da panas.sebab kenapa bumi panas?


(ni dari segi pandangan aku la)
1.sekarang ni,kereta,lori,motosikal da banyak da.
2.hutan da mula kurang.
3.orang da makin banyak pakai air conditioner .
4.kurang pokok.
(aku rasa tu jer kot)
so,cara-cara nak kurangkan semua tu,
senang jer,kalau korang berusaha,

1.reuse,reduce,recyle barang-barang lama.
contoh,botol air mineral korang boley buat macam-macam contohnya,tempat letak bekas pensil ke,tempat letak bunga ke dan lain-lain.
2.jual barang-barang terpakai.di samping korang boley kurangkan pencemaran,korang boley tambahkan pendapatan.
3.tanam pokok banyak kat kawasan rumah,tanam jer apa-apa.,nnti korang juga yg senang,sebab apa aku cakap senang?hahaha,nnti umah korang cantik redup sejuk mata memandang.
4.jangan buang sampah merata-rata.benda paling senang nak buat.
5.kurangkan penggunaan elektrik,kalau korang kaya,beli solar system.(betul ke apa aku eja?)
6.beli makanan bawa tupperware sendiri.tak payah pakai polisterin dan plastik.
7.beli barang bawa beg sendiri.
8.kalau boleh kat umah tu letak tingkap banyak-banyak.supaya pencahayaan ok.
9.siapa duduk kat KL tu,pi keja naik LRT atau pengangkutan awam.nnti x jammed.jimat duit.
10.jangan bakar sampah.tanam jer.
aku rasa tu jer kot,lain benda boley fikir sendiri.
hehehehhe

OK LA ASSALAMMUALAIKUM

Thursday, 7 February 2013

CARA UNTUK BERJAYA


 CARA UNTUK BERJAYA,,  
seperti yang sedia maklum,,,,semua orang di dunia ini mahu berjaya di dunia dan di akhirat
kita juga mahu berjaya dalam pelajaran


TIPS UNTUK CERMELANG DI DALAM PELAJARAN IALAH:

1.sediakan jadual waktu yang paling berkesan untuk kita ikuti.Jika jadual yang kita buat tidak berkesan buat jadual yang baharu.
2.mesti ada matlamat dalam hidup
3.membuat jadual belajar
4.hadkan masa untuk bersosial
5.buat study group,,,kita boleh dapat banyak maklumat jika kita belajar secara berkumpulan,,
6.fokus ketika guru mengajar,
7.buat latihan
8.membuat peta minda atau ringkasan pelajaran...buat warna warni,,,baru ada feel nak baca,
9.hormat ibu bapa dan guru
10.amalkan pemakanan yang seimbang
11.beriadah
12.berdoa
13.melakukan solat solat sunat


okla itu sahaja untuk sye kongsikan,,,sye tulis ni daripd pengalaman owg lain
ok la assalammualikum

:) :) :)

Wednesday, 6 February 2013

FACEBOOK


FACEBOOK... korang mesti tahu kan apa itu facebook
facebook itu ialah laman sosial yang popular pada zaman sekarang,,,mesti setiap orang ada facebook...
zaman sekarang dah maju ,,,ada twittter,facebook,instagram dam memacam lagi,,,,
laman seperti ini korang mesti guna dengan berhati hati
yelah zaman sekarang,,,apabila berchatting dengan seseorang yang baru dikenali jangan sesekali memberi nombor telefon,alamat rumah dan sekolah korang,,,
zaman sekarang penjenayah suda bijak handai.....sekarang da ada internet,,,pasal alamat rumah korang tu penjenyah boleh cari kat google map,,,mna lh tau kalau penjenyah tu rompak umah korang ker,,,culik korang ker ,,mna kita tahu kan?zaman sekarang ni,,,kna lebih berhati hati,,,,,
ok la wassalam,,jumpa korang di lain post,,,muahahahhaa

Monday, 4 February 2013

BARU BUAT BLOG



HAI,,,well akhirnyer dapat juga buat blog atas usaha sendiri cewah,,,,

syukur syukur,,,,lepas ni boleh tulis macam macam kat dalam ni

muahahhahaha
x de apa apa yang aku nak ceritakan,heheheh
maaf yer kalau blog saya ni tak cantik,,,
tak tahu macam mana nak cantikkan blog ni 
ok la wassalam